Aromaty spożywcze – niezbędne w przemyśle spożywczym
Aromaty spożywcze odgrywają ogromną rolę w przemyśle spożywczym. Są niezastąpione w tworzeniu specyficznych doznań organoleptycznych. Dzięki nim można stworzyć żywność, która będzie charakteryzować się określonym smakiem i zapachem, co znacząco wpływa na jej atrakcyjność. W dzisiejszym przetwórstwie spożywczym tego typu środki zapachowe do produktów spożywczych, są chętnie i szeroko stosowane. Z tego powodu branża aromatyczna bardzo prężnie się rozwija, a w sklepach pojawiają się nowe aromaty, które są bardziej trwałe i mocniejsze od ich poprzedników.
Rodzaje aromatów spożywczych
Substancje aromatyczne towarzyszą człowiekowi od zawsze. Nasze zmysły są przystosowane do tego, by móc rozróżniać wiele różnych zapachów i smaków. Te różnorodne wrażenia organoleptyczne są tworzone właśnie dzięki związkom aromatycznym, które w naturalny sposób występują w spożywanych przez nas owocach, warzywach, ziołach czy produktach pochodzenia zwierzęcego. Dzięki rozwojowi nauki mogliśmy poznać skład chemiczny tych substancji, a z biegiem lat nauczyliśmy się je syntetyzować w laboratoriach. Poszliśmy nawet o krok dalej, ponieważ odkryliśmy związki chemiczne, które działają na nasze zmysły łudząco podobnie do aromatów naturalnie występujących w świecie przyrody. Tego typu środki zapachowe są określane mianem aromatów sztucznych lub syntetycznych, a przykładem może być etylowanilina, która jest syntetycznym odpowiednikiem waniliny (jednej ze składowych dobrze nam znanego aromatu wanilii).
Wiele osób z pewnością zastanawia się, co kryje się pod nazwą: aromat identyczny z naturalnym. Otóż to nic innego jak aromaty, które zaczęły być pozyskiwane sztucznie za pomocą różnych reakcji chemicznych, a ich budowa chemiczna jest dokładnie taka sama jak tych naturalnych. Również ich właściwości nie ustępują tym, którymi cechują się aromaty naturalne.
Ostatnią grupą aromatów spożywczych są wyżej wspomniane aromaty naturalne. Jak sama nazwa wskazuje, tworzy się je wykorzystując do tego celu tylko materiały pochodzące bezpośrednio ze środowiska. Dzielą się one na trzy grupy w zależności od surowca użytego do ich produkcji. Wyróżniamy aromaty roślinne, zwierzęce oraz pozyskane na drodze biotechnologicznej, przy wykorzystaniu odpowiednich mikroorganizmów zdolnych syntetyzować pożądane przez nas substancje zapachowe.
Aromaty w żywności – czy są bezpieczne dla zdrowia?
Wszystkie substancje, które są dodawane do spożywanego przez nas jedzenia, muszą spełniać szereg norm, które określają czy dany związek chemiczny jest bezpieczny dla zdrowia człowieka czy też nie. Aromaty nie są wyjątkiem od tej reguły, dlatego ich obecność w produktach spożywczych jest w pełni kontrolowana. Wszystkie rodzaje aromatów, zanim zostaną użyte jako dodatek do żywności, muszą przejść testy, które nie tylko sprawdzą ich bezpieczeństwo dla organizmu człowieka, ale także określą maksymalne dawkowanie. Te procedury powinny być wystarczającym dowodem na to, iż nie powinniśmy bać się żywności zawierającej aromaty spożywcze. Ewentualnym wyjątkiem od powyższych reguł mogą być pojedyncze przypadki nietolerancji danego aromatu bądź grupy aromatów. Jednak wynikają one raczej z dysfunkcji naszego organizmu, a nie z faktycznej szkodliwości tych substancji chemicznych.
Zastosowanie aromatów i przepisy prawne
Przepisy prawne szczegółowo określają możliwości zastosowania aromatów w żywności, a także zasady ich oznakowania na etykietach. Zarówno aromaty sztuczne jak i naturalne muszą być odpowiednio opisane, a informacja o nich nie może w żadnym przypadku wprowadzać konsumenta w błąd.Podstawową regulacją prawną, która obowiązuje producentów żywności stosujących aromaty smakowe jest Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych. Z tej definicji możemy dowiedzieć się m.in. kiedy i w jaki sposób możemy używać słów “aromat naturalny”.Jeśli chodzi o aromaty sztuczne to warto wiedzieć, iż zgodnie z prawem można je dodawać tylko do żywności przetworzonej. Zabronione jest aromatyzowanie owoców, warzyw czy mięsa. Należy też stosować tylko taką ich ilość, jaka jest niezbędna do uzyskania lepszego aromatu. Dodatkowo na etykiecie gotowego produktu należy wyszczególnić te substancje, które mogą być alergenami.
Rosnące zainteresowanie naturalnymi aromatami spożywczymi
Naturalne aromaty spożywcze zyskują wśród producentów żywności coraz większą popularność. Związane jest to nie tylko z oczywistymi zaletami jakie niesie za sobą ich stosowanie, a więc na przykład poprawienie smaku jedzenia. W grę wchodzą tutaj także kwestie marketingowe. Wysoka świadomość konsumencka sprawia, że decyzja zakupowa nie jest już uzależniona jedynie od ceny, lecz także od składu danego artykułu spożywczego. W świadomości konsumenta słowo “naturalny” stało się synonimem czegoś zdrowego i wartościowego. Właśnie dlatego chętniej wybierane są produkty, których skład zawiera naturalne aromaty spożywcze. Popyt napędza podaż, dlatego producenci żywności komponując smak swoich produktów, tak często opierają się właśnie na tego rodzaju aromatach.